2013. október 14., hétfő

Őszi étkek a világ konyháiból - vigyázat nem diétás!



Vártuk vagy nem, de a forró nyári napok után hűvös őszi reggelekre ébredünk, és jobban kívánjuk a laktató és fűszeresebb ételeket, mint a tikkasztó nyári hőségben.
Pillantsunk be a világ különböző konyháiba, lessünk el pár titkot és ha megéheztünk, akkor bátran kísérletezzünk az új ízekkel idén ősszel!





KIADÓS REGGELI
BOXTY – avagy az ír krumplis palacsinta


Az észak-Írországból származó boxtyt a helyiek leginkább reggelihez eszik kolbásszal, szalonnával vagy tojással. Különösen Halloween idején népszerű étel Írországban.



Hozzávalók:

  • Kb. fél kg főtt tört krumpli
  • Kb fél kg finomra reszelt és szárazra kinyomott krumpli
  • Kb. 100g liszt
  • 1 felvert tojás
  • Kb. 1,5 dl tej
  • Só és bors
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban. Forraljuk fel az olajat és a forró olajba kb. 2 teáskanálnyi tésztát rakjunk, amelyet „kinyújtunk” kb.1 cm vastagra és addig sütjük mindkét oldalt, amíg aranybarna nem lesz.
Ennyi! :)

LAKTATÓ FŐÉTEL
FABADA - avagy spanyol kolbászos bableves

Spanyolország észak-nyugati vidékéről származó igen tartalmas levest a helyiek főételként fogyasztják. A legfőbb hozzávaló a helyi fabas, ami egyfajta nagyszemű fehérbab és kétféle kolbász: chorizo és morcillo. Kukoricás kenyérrel és alma sörrel szolgálják a helyiek.
 
  
Hozzávalók:
  • Kb. 300 g száraz fehérbab (beáztatva egy éjszakán át)
  • 2 hagyma apróra vágva
  • Kb 0,5kg  húsos szalonna
  • 3-4 aprított fokhagyma
  • Annyi víz, hogy elfedje a babot
  • Serrano sonka kb 230 g
  • Chorizo vagy más fokhaymás kolbász kb 230 g
  • Morcillo vagy más vörös kolbász
  • Kívánságszerint pirospaprika 1 kanálnyi
  • Só és bors ízlés szerint
Elkészítés
Tegyük egy nagy lábasba a megáztatott babot, hagymát, fokhagymát, és szalonnát, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy elfedje az egészet  kb,2.5 cm-rel. Közepes lángon forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot és kb.1 órán át főzzük. A felszínre kerülő habot szedjük le a leves tetejéről.
Adjuk hozzá a sonkát a leveshez és főzzük még 1 órát vagy addig amíg a bab kezd puha lenni.

A kolbászokat fogpiszkálóval szúrkáljuk meg és tegyük a levesbe a paprikával, sóval borssal együtt. Főzzük még félóráig, majd vegyük ki a húsokat a levesből és vágjuk apróra majd tegyük vissza. Kukoricáskenyérrel szervírozzuk.

FŰSZERES DESSZERT
SÜTŐTÖK PITE - Amerika kedvence 


Hozzávalók:
  • Kb. 400 g sütőtök püré ( a sült tök belsejét kikaparjuk, összetörjük, pürésítjük)
  • 2 felvert tojás
  • Kb 350 ml tejszín
  • 150 g barna cukor
  • 1 teáskanyálnyi fahéj
  • Fél teáskanálnyi őrölt gyömbér
  • Negyed teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
  • Csipetnyi só
  • 23 cm átmérőjű pitetészta (nyers)

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt kb.200 fokra. Egy nagy tálban keverjük össze a tökpürét, tojásokat, tejszínt, cukrot, fűszereket és sót addig amíg teljesen sima nem lesz. Öntsük a masszát a pitetésztára , amivel előzetesen kibéleltük a kerek edényünket, és osszlassuk el egyenletesen.
Süssük 15 percig, majd vegyük le a hőfokot 150 fokra és még 45-50 percig süssük, vagy addig amíg a késre már nem ragad rá a massza.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni majd fogyasszuk azonnal, vagy tegyük hűtőbe. Általában egy kis tejszínhabbal díszítve tálalják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése