Még egy hét van hátra ebből az afrikai
forróságból!Ebben a tikkasztó melegben az embernek nemhogy a forró tűzhely
mellett állni, de még enni sincs kedve, a magyar konyha nem igazán forróság
párti. Egy jó fűszeres, csípős paprikás csirke vagy gulyás leves hallatán is
kiver a víz. Érdemes ilyenkor szétnézni más nemzetek háza ("kertje")
táján, ahol ez a durva meleg természetesebbnek, megszokottabbnak mondható, mint
kis hazánkban. Összeszedtünk pár receptet, hogy a holnapi ebéden ne
kelljen a fejed törni és a tűzhely mellett se kelljen kornyadozni!
KÁNIKULA LEVESEK
Ilyen melegben mi
más eshetne a legjobban, mint egy hűsítő leves.
Választhatjuk
a francia uborka levest vagy
a híres spanyol gazpacho -t mind a kettő pofon egyszerű,
nagyon olcsó és nagyon finom.
Hűsítő uborka leves
Hűsítő uborka levest
egyszerűen csak turmixolni kell, majd élvezni a könnyű, természetes ízeket a
hűvösben.
Hozzávalók:
- 1 közepes kígyóuborka, kimagozva, felkockázva
- 2 szál friss újhagyma fehér része
- 15 dkg lecsepegtetett túró
- fél liter hideg ásványvíz
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
Egy turmixgépben turmixold 20 másodpercig a
felkockázott uborkát, a hagymát és a túrót. Ha kész, öntsd bele az ásványvizet,
keverd tovább, míg teljesen selymes nem lesz.
Öntsd poharakba, a tetejét szórd meg a
hagymák apróra vágott, zöld részével, majd frissen őrölt borssal. Jó hűsölést!
Gazpacho
A név -gazpacho- tulajdonképpen egy friss,
hideg paradicsom- vagy inkább zöldséglevest levest takar, ami a mi
paradicsomlevesünknél nehezebb és kizárólag hidegen fogyasztandó.
- 40 dkg érett paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 közepes uborka
- 1 kis fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál borecet
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 szikkadt zsemle
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A
paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát
és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk.
A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit
félreteszünk, a többit turmixkehelybe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a
borecetet, az olívaolajat, ízlés szerint sót, felöntjük 7-8 dl jéghideg vízzel, jól
összekeverjük, lefedjük, és 3 órára behűtjük.
LAKTATÓ FŐÉTEL
Ha a levestől valami laktatóbbra vágynánk,
de még mindig nincs túl sok kedvünk a tűzhelynél melegedni és a budget-nk se
lett nagyobb, akkor a mediterrán
rakott krumpli tökéletes
választás lehet, hiszen csak be kell dobni a sütőbe és csak néha kell ránézni.
Tudnak valamit ezek a déli népek:)
Mediterrán rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- Fél kg
burgonya
- 1 db
padlizsán
- 1 db cukkini
- 2 db
paradicsom
- 1 kisebb
kaliforniai paprika
- 1 fej
lilahagyma
- 3 evőkanál
olivaolaj
- teáskanálnyi vaj
- zöldség fűszer,
fokhagyma, petrezselyem
- paradicsomlé
vagy paradicsompüré
- morzsolt
majoranna.
Elkészítés
A burgonyát és a hagymát megpucolom, a
padlizsánt, a cukkinit, a paradicsomot és a paprikát megmosom (héját rajta
hagyom). A krumplit és a hagymát félkarikákra, a padlizsánt és a cukkinit kb. 2
cm-es kockákra vágom, a paprikát,paradicsomot karikákra vágom.
Egy kisebb méretű tepsi aljára kevés olajat
öntök, ebbe teszem a zöldségeket összekeverve, megszórom a fűszerekkel,
meglocsolom a paradicsomlével .Ráteszem a felkarikázott paradicsomot
eloszlatva, majd megszórom egy kis őrölt majorannával. Vajat teszek a tetejére,
és közepes lángon (180 fokon) 1 órán át hagyom sülni.
ÉLÉNKÍTŐ DESSZERT
A britek kedvence, a Trifle
Ugyan a sziget ország nem a perzselő
kánikulákról és a fenséges konyhaművészetéről híres, azért a déli homokos
partjainál szükség lehet a teától valami finomabb hűsítőre is, ami a hangulatot
is jobbá teheti.
A trifle az egyik legrégibb angol édesség. Valószínűleg a kevés munkával járó
elkészítése miatt nevezték el trifle-nek, azaz apróságnak, csekélységnek, de
ezzel a kissé lealacsonyító jelzővel nem sikerült útját állni a
népszerűségének.
A trifle sokféle verzióban elkészíthető, itt
mindenki kiélheti a kreativitását. A rétegek tetszőlegesen módosíthatóak,
bár érdemes betartani a piskóta, gyümölcs, krém, hab sorrendet.
Elkészítése:
- Az első, azaz a
legalsó réteg az alaptészta – pl. piskóta, kalács, stollen,
babapiskóta, kekszek összetörve stb – amit leöntünk alkohollal. Ez lehet
sherry, rum, portói, brandy vagy akármilyen gyümölcsös likőr (pl narancs,
áfonya, meggy, mandula stb). Ha gyerekek is fogyasztják, akkor gyümölcslét
vagy befőttlét alkalmazzunk! Egyszerű piskótát félbe is vághatunk és
lekváros „szendvicsként” helyezhetjük a tál aljába.
- A második réteg
mindig a gyümölcs. Ez
lehet nyers, befőtt, kompót, lekvár vagy ezek kombinációja. Modern
változat a gyümölcs zselé alkalmazása.
- A harmadik
réteg a vaníliakrém – ez ne legyen se túl folyékony,
se túl szilárd. Kész, félkész terméket is felhasználhatunk, de a házilag
készített vaníliamártásnál nincs finomabb! Modern változatok desszert
krémmel vagy krémsajttal is készülnek.
- Az utolsó réteg
a tejszínhab. Az
összetevőktől függően ez lehet alkoholos (syllabub) vagy citromos,
gyömbéres stb.
- A legfelső réteg a díszítés, amit tálalás előtt kivitelezünk. Klasszikus dekoráció a pörkölt mandula, rumos cseresznye, kandírozott cseresznye, cukor drazsék, őrölt kekszek stb.
DIGESZTÍVEK
Kánikulában nem javasolt az
éhgyomorra való italozás azonban utána egy-egy pohár ital inkább segíthet a
szervezetnek. Amíg az aperitifek az étvágyat felkelteni, és az ízlelőbimbókat
élesíteni hivatottak, addig az étkezés utáni digesztívek szerepe az ebéd vagy
vacsora megkoronázása, és az emésztés elősegítése.Ilyenkor sem kell testes
borokra, tömény italokra gondolni. Egy frissítő koktél is elegendő.
Az olaszok fröccse, az aperol spritz
A hőségben edződött olasz bártendereknél
senki sem tudhatja jobban, hogy a nyári forróságban mivel lehet lehűteni,
felfrissíteni a helyieket és a kirándulásban megfáradt turistákat. Az aperol
sprizt egy egyszerű koktél, ami mindig jól esik.
Hozzávalók:
- Fehérbor, vagy prosecco 3 rész
- Aperol 2 rész (Nagyobb áruházakban beszerzhető)
- Szóda 1 rész
- Narancsszelet
- A hozzávalókat tumbler- vagy borospohárba jégkockákra öntjük, majd egy szelet narancsot teszünk bele.
Remélem a menüt végig kóstolva tele has és
üde a lélek a forróságról pedig rég megfeledkeztetek! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése