2013. augusztus 5., hétfő

Hűsítő ebéd

Még egy hét van hátra ebből az afrikai forróságból!Ebben a tikkasztó melegben az embernek nemhogy a forró tűzhely mellett állni, de még enni sincs kedve, a magyar konyha nem igazán forróság párti. Egy jó fűszeres, csípős paprikás csirke vagy gulyás leves hallatán is kiver a víz. Érdemes ilyenkor szétnézni más nemzetek háza ("kertje") táján, ahol ez a durva meleg természetesebbnek, megszokottabbnak mondható, mint kis hazánkban. Összeszedtünk pár receptet, hogy a holnapi ebéden ne kelljen a fejed törni és a tűzhely mellett se kelljen kornyadozni!
                            




KÁNIKULA LEVESEK

Ilyen melegben mi más eshetne a legjobban, mint egy hűsítő leves.
Választhatjuk a francia uborka levest vagy  a híres spanyol gazpacho -t mind a kettő pofon egyszerű, nagyon olcsó és nagyon finom. 


Hűsítő uborka leves

Hűsítő uborka levest egyszerűen csak turmixolni kell, majd élvezni a könnyű, természetes ízeket a hűvösben.

Hozzávalók:

  • 1 közepes kígyóuborka, kimagozva, felkockázva
  • 2 szál friss újhagyma fehér része
  • 15 dkg lecsepegtetett túró
  • fél liter hideg ásványvíz
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés: 
Egy turmixgépben turmixold 20 másodpercig a felkockázott uborkát, a hagymát és a túrót. Ha kész, öntsd bele az ásványvizet, keverd tovább, míg teljesen selymes nem lesz.
Öntsd poharakba, a tetejét szórd meg a hagymák apróra vágott, zöld részével, majd frissen őrölt borssal. Jó hűsölést!


Gazpacho

A név -gazpacho- tulajdonképpen egy friss, hideg paradicsom- vagy inkább zöldséglevest levest takar, ami a mi paradicsomlevesünknél nehezebb és kizárólag hidegen fogyasztandó.


  • 40 dkg érett paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 közepes uborka
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál borecet
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 szikkadt zsemle
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk.
A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixkehelybe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet, az olívaolajat, ízlés szerint sót, felöntjük 7-8 dl jéghideg vízzel, jól összekeverjük, lefedjük, és 3 órára behűtjük.


LAKTATÓ FŐÉTEL

Ha a levestől valami laktatóbbra vágynánk, de még mindig nincs túl sok kedvünk a tűzhelynél melegedni és a budget-nk se lett nagyobb, akkor a mediterrán rakott krumpli tökéletes választás lehet, hiszen csak be kell dobni a sütőbe és csak néha kell ránézni. Tudnak valamit ezek a déli népek:)

Mediterrán rakott krumpli 

Hozzávalók 4 személyre:
  • Fél kg burgonya 
  • 1 db padlizsán 
  • 1 db cukkini
  • 2 db paradicsom 
  • 1 kisebb kaliforniai paprika 
  • 1 fej lilahagyma 
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • teáskanálnyi  vaj 
  • zöldség fűszer, fokhagyma, petrezselyem
  • paradicsomlé vagy paradicsompüré 
  • morzsolt majoranna.



Elkészítés

A burgonyát és a hagymát megpucolom, a padlizsánt, a cukkinit, a paradicsomot és a paprikát megmosom (héját rajta hagyom). A krumplit és a hagymát félkarikákra, a padlizsánt és a cukkinit kb. 2 cm-es kockákra vágom, a paprikát,paradicsomot  karikákra vágom.

Egy kisebb méretű tepsi aljára kevés olajat öntök, ebbe teszem a zöldségeket összekeverve, megszórom a fűszerekkel, meglocsolom a paradicsomlével .Ráteszem a felkarikázott paradicsomot  eloszlatva, majd megszórom egy kis őrölt majorannával. Vajat teszek a tetejére, és közepes lángon (180 fokon) 1 órán át hagyom sülni.


ÉLÉNKÍTŐ DESSZERT

A britek kedvence, a Trifle

Ugyan a sziget ország nem a perzselő kánikulákról és a fenséges konyhaművészetéről híres, azért a déli homokos partjainál szükség lehet a teától valami finomabb hűsítőre is, ami a hangulatot is jobbá teheti. 

A trifle az egyik legrégibb angol édesség. Valószínűleg a kevés munkával járó elkészítése miatt nevezték el trifle-nek, azaz apróságnak, csekélységnek, de ezzel a kissé lealacsonyító jelzővel nem sikerült útját állni a népszerűségének. 
A trifle sokféle verzióban elkészíthető, itt mindenki kiélheti a kreativitását. A rétegek tetszőlegesen módosíthatóak, bár érdemes betartani a piskóta, gyümölcs, krém, hab sorrendet.

Elkészítése:
  • Az első, azaz a legalsó réteg az alaptészta – pl. piskóta, kalács, stollen, babapiskóta, kekszek összetörve stb – amit leöntünk alkohollal. Ez lehet sherry, rum, portói, brandy vagy akármilyen gyümölcsös likőr (pl narancs, áfonya, meggy, mandula stb). Ha gyerekek is fogyasztják, akkor gyümölcslét vagy befőttlét alkalmazzunk! Egyszerű piskótát félbe is vághatunk és lekváros „szendvicsként” helyezhetjük a tál aljába.
  • A második réteg mindig a gyümölcs. Ez lehet nyers, befőtt, kompót, lekvár vagy ezek kombinációja. Modern változat a gyümölcs zselé alkalmazása.
  • A harmadik réteg a vaníliakrém – ez ne legyen se túl folyékony, se túl szilárd. Kész, félkész terméket is felhasználhatunk, de a házilag készített vaníliamártásnál nincs finomabb! Modern változatok desszert krémmel vagy krémsajttal is készülnek.
  • Az utolsó réteg a tejszínhab. Az összetevőktől függően ez lehet alkoholos (syllabub) vagy citromos, gyömbéres stb.
  • A legfelső réteg a díszítés, amit tálalás előtt kivitelezünk. Klasszikus dekoráció a pörkölt mandula, rumos cseresznye, kandírozott cseresznye, cukor drazsék, őrölt kekszek stb. 





DIGESZTÍVEK

Kánikulában nem javasolt az éhgyomorra való italozás azonban utána egy-egy pohár ital inkább segíthet a szervezetnek. Amíg az aperitifek az étvágyat felkelteni, és az ízlelőbimbókat élesíteni hivatottak, addig az étkezés utáni digesztívek szerepe az ebéd vagy vacsora megkoronázása, és az emésztés elősegítése.Ilyenkor sem kell testes borokra, tömény italokra gondolni. Egy frissítő koktél is elegendő. 


Az olaszok fröccse, az aperol spritz

A hőségben edződött olasz bártendereknél senki sem tudhatja jobban, hogy a nyári forróságban mivel lehet lehűteni, felfrissíteni a helyieket és a kirándulásban megfáradt turistákat. Az aperol sprizt egy egyszerű koktél, ami mindig jól esik.


                                                
Hozzávalók:

  • Fehérbor, vagy prosecco 3 rész
  • Aperol 2 rész (Nagyobb áruházakban beszerzhető)
  • Szóda 1 rész
  • Narancsszelet
  • A hozzávalókat tumbler- vagy borospohárba jégkockákra öntjük, majd egy szelet narancsot teszünk bele.


Remélem a menüt végig kóstolva tele has és üde a lélek a forróságról pedig rég megfeledkeztetek! :)



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése