2013. július 10., szerda

Kinek mivel indul a nap a világon?

Ha te is kávé imádó vagy feltétlen olvasd el a következő posztunkat, hogy megtudd mivel kezdik a napot a különböző nemzetek.



Olaszország és az „espresso”
Olaszországban a reggel és a kávé egymástól el nem különíthető egységet képez. Az olaszok igazi bárfanatikusok, eszpresszójukat többnyire állva, kutyafuttában, egy hörpintésre fogyasztják. A nap folyamán többször is isznak a finom, erős feketéből, aminek tetejét sűrű, vékony, karamellszínű krémréteg fedi. Aki nem rohan annyira, az ülve, kellemes (igaz, olaszosan zajos) közegben fogyaszthatja el aktuális csészéjét, amiért persze borsosabb árat számolnak fel. 

Görögország és a hűsítő frappé
Ha Görögország és nyár, akkor a perzselő meleg jut eszünkbe, amihez mi is passzolhatna jobban, mint egy tejszínhabos tetejű, jeges kávéital? A hűs nedűt a Thessaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron a Nestlé egyik alkalmazottja, Dimitris Vakondios találta fel 1957-ben, amikor – vízforraló híján – a kávéport hideg vízzel keverte össze, majd rázta fel egy a keze ügyében lévő shakerben, hogy feloldódjon. Így született meg az azóta a görögök nemzeti kávéjává vált frappé, amit a helyi tavernákban mindenképp érdemes megkóstolnunk, mégpedig tipikusan instant kávés verzióban, valamint szigorúan rázott, és nem csupán kevert formában.

Café cubano, ahogyan a kubaiak szeretik
A kötelező fekete hozzátartozik az átlagkubaiak mindennapjaihoz, naponta akár többször is. Többféleképpen fogyasztják, de a jellegzetes ízvilágú, testes kávéjukat többnyire café cubanóként iszogatják, ami stílusát tekintve leginkább egy olasz eszpresszóra hasonlít. Kísérője nem más, mint az igen gazdag ízű demerara nádcukor. A tökéletes „espumitát” (a barna hab a tetején) pedig leginkább úgy kaphatjuk meg, ha néhány csepp kávét összekeverünk a cukorral, majd erre öntjük a maradék feketét.  

Tejeskávét franciásan 
Az egyik igen népszerű választás a kávéházakban nálunk is, sokan a franciák nagy kedvencével indítják a napot. A Café au Lait a franciák tipikus reggeli választása. Forró, de nem gőzölt tejjel készül, széles karimájú csészébe öntve, és ínycsiklandó bagett vagy croissant kíséretében fogyasztva. Amennyiben a nap fennmaradó részében is hasonló élvezetre vágyunk, keressük az itallapon café crème feliratot!


                                                               Invisible Camera | via Tumblr

Írországban ír kávét
Joseph Sheridan találmánya ma már világszerte belopta magát a kávé és az ír whiskey szerelmeseinek szívébe. A kávékülönlegességet – úgy hírlik – 1943-ban találta fel a fedélzeti séf, aki a rossz időjárás miatt visszafordult gépe utasainak kedveskedett ezzel a finomsággal. A receptje alapján készült tejszínes, ír whiskys kávé azóta milliókat melegített már át és frissített fel. Ha úgy akarjuk fogyasztani, mint az írek, ne keverjük fel! A forró kávét a hűs tejszínen keresztül kell kortyolgatni. 

Az Amerikai Egyesült Államok és a helyi kávésztár, a frappuccino
Szinte az amerikai kávékultúra szinonimájává vált ez az olaszos hangzású szó, de lássuk, mit is takar pontosan. A tejes shake plusz kávéturmixot nagy tömegben, sokszor sétálás, autóvezetés közben isszák az igen mobilis amerikaiak. A frappuccinót kávéboltokban, sőt szupermarketekben is veszik. Az eszpresszóimádók kérjék affogato formában, de ha nem gond az extra kalória, akkor választhatunk már kismillió ízesítésűt is, tejszínhabbal és öntettel felturbózva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése