Vártuk
vagy nem, de a forró nyári napok után hűvös őszi reggelekre ébredünk, és jobban
kívánjuk a laktató és fűszeresebb ételeket, mint a tikkasztó nyári hőségben.
Pillantsunk
be a világ különböző konyháiba, lessünk el pár titkot és ha megéheztünk, akkor
bátran kísérletezzünk az új ízekkel idén ősszel!
KIADÓS REGGELI
 BOXTY – avagy az ír
krumplis palacsinta
Az
észak-Írországból származó boxtyt a helyiek leginkább reggelihez eszik
kolbásszal, szalonnával vagy tojással. Különösen Halloween idején népszerű étel
Írországban.
Hozzávalók:
- Kb. fél kg főtt tört krumpli
 - Kb fél kg finomra reszelt és szárazra kinyomott krumpli
 - Kb. 100g liszt
 - 1 felvert tojás
 - Kb. 1,5 dl tej
 - Só és bors
 - Olaj a sütéshez
 
Elkészítés:
Keverjük
össze a hozzávalókat egy nagy tálban. Forraljuk fel az olajat és a forró olajba
kb. 2 teáskanálnyi tésztát rakjunk, amelyet „kinyújtunk” kb.1 cm vastagra és
addig sütjük mindkét oldalt, amíg aranybarna nem lesz.
Ennyi! :)
LAKTATÓ FŐÉTEL
FABADA - avagy spanyol kolbászos bableves
Spanyolország
észak-nyugati vidékéről származó igen tartalmas levest a helyiek főételként
fogyasztják. A legfőbb hozzávaló a helyi fabas,
ami egyfajta nagyszemű fehérbab és kétféle kolbász: chorizo és morcillo.
Kukoricás kenyérrel és alma sörrel szolgálják a helyiek.
 
Hozzávalók:
- Kb. 300 g száraz fehérbab (beáztatva egy éjszakán át)
 - 2 hagyma apróra vágva
 - Kb 0,5kg húsos szalonna
 - 3-4 aprított fokhagyma
 - Annyi víz, hogy elfedje a babot
 - Serrano sonka kb 230 g
 - Chorizo vagy más fokhaymás kolbász kb 230 g
 - Morcillo vagy más vörös kolbász
 - Kívánságszerint pirospaprika 1 kanálnyi
 - Só és bors ízlés szerint
 
Elkészítés
Tegyük
egy nagy lábasba a megáztatott babot, hagymát, fokhagymát, és szalonnát, majd
adjunk hozzá annyi vizet, hogy elfedje az egészet  kb,2.5 cm-rel. Közepes lángon forraljuk fel,
majd vegyük takarékra a lángot és kb.1 órán át főzzük. A felszínre kerülő habot
szedjük le a leves tetejéről.
Adjuk
hozzá a sonkát a leveshez és főzzük még 1 órát vagy addig amíg a bab kezd puha
lenni.
A
kolbászokat fogpiszkálóval szúrkáljuk meg és tegyük a levesbe a paprikával,
sóval borssal együtt. Főzzük még félóráig, majd vegyük ki a húsokat a levesből
és vágjuk apróra majd tegyük vissza. Kukoricáskenyérrel szervírozzuk.
FŰSZERES DESSZERT
SÜTŐTÖK PITE - Amerika kedvence 
Hozzávalók:
- Kb. 400 g sütőtök püré ( a sült tök belsejét kikaparjuk, összetörjük, pürésítjük)
 - 2 felvert tojás
 - Kb 350 ml tejszín
 - 150 g barna cukor
 - 1 teáskanyálnyi fahéj
 - Fél teáskanálnyi őrölt gyömbér
 - Negyed teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
 - Csipetnyi só
 - 23 cm átmérőjű pitetészta (nyers)
 
Elkészítés:
Melegítsük
elő a sütőt kb.200 fokra. Egy nagy tálban keverjük össze a tökpürét, tojásokat,
tejszínt, cukrot, fűszereket és sót addig amíg teljesen sima nem lesz. Öntsük a
masszát a pitetésztára , amivel előzetesen kibéleltük a kerek edényünket, és
osszlassuk el egyenletesen.
Süssük 15
percig, majd vegyük le a hőfokot 150 fokra és még 45-50 percig süssük, vagy
addig amíg a késre már nem ragad rá a massza.
A sütőből
kivéve hagyjuk teljesen kihűlni majd fogyasszuk azonnal, vagy tegyük hűtőbe.
Általában egy kis tejszínhabbal díszítve tálalják.




Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése